Opis produktu
Fasola Sonesta Karłowa Szparagowa Żółta to nasiona z firmy Vilmorin. szparagowa żółtostrąkowa. Wspaniały intensywny żółty kolor strąków, polecana do zbioru ręcznego, wyjątkowa delikatność i smak. Bardzo wczesna, obficie plonująca odmiana. Rośliny o pokroju kulisto wzniesionym. Strąki długości 12-13 cm, o przekroju 8 - 10 mm, proste, dobrze wypełnione miąższem o atrakcyjnym słoneczno-żółtym zabarwieniu. Intensywne kwitnienie oraz silny system korzeniowy daje odmianie duże możliwości przystosowawcze w produkcji wczesno wiosennej i jesiennej w szklarniach i pod osłonami. Odmiana bardzo dobrze znosi duże wahania wilgotności i temperatury w trudnych warunkach uprawy. Sonesta wyróżnia się wyjątkową delikatnością i smakiem, co czyni ją szczególnie atrakcyjną kulinarnie.
Zbiór: lipiec- wrzesień
Zagęszczenie: wynosi od 50-80 kg/ha lub 200-400 tys. szt./ha, w zależności od masy 1000 nasion uprawianej odmiany i wartości użytkowej nasion
Wysiew: maj-połowa lipca, bezpośrednio do gruntu, głębokość siewu to 3cm, idealna temperatura kiełkowania 18-22 stopni.
Rozstawa: 50x5 cm
Dla przedłużenia okresu plonowania można siać sukcesywnie, co 10-14 dni do połowy lipca. Jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli sa gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole. Zbiór rozpoczyna się gdy liście i strąki na roślinie żółkną i zasychają. Plon z 1ha 10-30t.
Właściwości:Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”