Opis produktu
Groch Ambrosia Cukrowy to nasiona z firmy Vilmorin. Odmiana średnio wczesna, plenna, słodka i bardzo smaczna , o wysokiej odporności na choroby. Spożywać na surowo razem ze strąkiem, a także po ugotowaniu jak fasolkę szparagową.
Okres wegetacji: około 65 dni.
Zbiór: czerwiec- lipiec
Wysiew: marzec- kwiecień, bezpośrednio do gruntu, głębokość siewu 3 cm, idealna temperatura kiełkowania 13-18cm.
Rozstawa: 20x4cm
Najlepsze plony uzyskuje się w drugim roku po oborniku. Przeznaczony do uprawy amatorskiej. Na wysokich roślinach rosną mięsiste, zielone strąki, wypełnione słodkimi nasionami. Cechą charakterystyczną jest słodki smak strąków i nasion oraz brak pergaminowej wyściółki w strąku. Pozwala to na bezpośrednie spożycie strąków surowych lub ugotowanych w całości. Warto okryć go w razie przymrozków wiosennych agrowłókniną wiosenną. Groch nie lubi gleb suchych, podmokłych, zimnych ani łatwo zaskorupiających się na których słabo kiełkują i źle rosną. Posadzonemu na żyznym, nawiezionym organicznym nawozem podłożu, groch nie trzeba dodatkowo nawozić. Jeśli jednak zaistnieje taka potrzeba, można ją zasilić nawozem wieloskładnikowym.
Właściwości:Groch to roślina strączkowa, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne są doceniane od tysiącleci. Groch obniża poziom złego cholesterolu. Bardzo dobrze wpływa na układ naczyniowy i serce. Jeżeli nasza dieta będzie bogata w groch istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na miażdżycę. Związki zawarte w grochu wpływają także na nie powstawaniu zakrzepów i rozwojowi zakrzepicy.Jedzenie grochu wpływa także na wzrok. Głównie dzięki obecności luteiny. Dieta bogata w groch może przeciwdziałać nadmiernemu zmęczeniu oczu, powstawaniu zwyrodnienia w obrębie plamki żółtej czy katarakty. Groch powinny spożywać osoby, które chorują na anemię. Dzięki zawartości żelaza groch podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Jest także polecany w diecie przeciwnowotworowej. Dzięki niemu lepiej funkcjonuje układ odpornościowy i przemiana materii.Ponieważ groch jest dobrym składnikiem błonnika może przeciwdziałać różnego rodzaju chorobom jelita grubego. Warto zaznaczyć, iż groch zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który nie ulegając trawieniu w przewodzie pokarmowym, usprawnia pracę jelit, pomaga zapobiegać takim schorzeniom jak uchyłkowatość jelit czy zespół jelita drażliwego, obniża poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego we krwi. Niewątpliwą zaletą dużej ilości błonnika jest to, że wydłuża uczucie sytości, a także dodaje energii i pomaga uniknąć podjadania między posiłkami, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, mimo iż groch jest uznawany za dość kaloryczny (ok.100 kcal/100g produktu).
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”