Pomoc i kontakt

Konto

Szpinak Olbrzym Zimowy 20G Standard Plantico/Spójnia/Polan

    • Szybka wysyłka

      Dostawa produktów nawet na drugi dzień roboczy

    • Darmowa dostawa

      Dla wszystkich zamówień powyżej 1 500 zł, przy 1 paczce do 30kg i przedpłacie na konto

    • Kontakt z nami

      Zadzwoń: +48 695 989 864

    Cena:

    1,83 zł

    Ilość:

    Przechowalnia

    Koszt wysyłki: od 10,50 zł

    Opis produktu

    Szpinak Olbrzym Zimowy to odmiana do wysiewu jesiennego, głównie na zbiór po przezimowaniu. Bardzo dobrze zimuje, wiosną szybko dorasta do zbioru. Odporna na wymarznięcie. Liście duże, jasnozielone z dużą zawartością wit. C. Wysiew w połowie sierpnia, na zbiór jesienny, początek września na zbiór wiosenny. Nadaje się do mrożenia.


    Wymagania klimatyczne i glebowe

    Jest rośliną klimatu chłodnego, dlatego udaje się najlepiej w okresie chłodnych, wilgotnych i obfitujących w opady miesiącach wiosennych i jesiennych. Kiełkuje już w temperaturze 2-3 stopni C. Warunki panujące w okresie letnim, czyli wysoka temperatura i susza, są niekorzystne dla wartości odżywczej szpinaku. Ponadto w warunkach długiego dnia tworzy małe rozetki liści i szybko wybija w pędy kwiatowe. Optymalna temperatura do wzrostu szpinaku wynosi 15-18 stopni C, chociaż młode rośliny znoszą przymrozki nawet do -7 stopni C.

    Warzywo jest wymagające pod względem gleby. Preferuje gleby żyzne, zasobne w próchnicę, piaszczysto-gliniaste, o umiarkowanej wilgotności i niezakwaszone, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Zakwaszona gleba powoduje słaby wzrost i żółknięcie liści. Ze względu na płytki system korzeniowy szpinak powinno się uprawiać na próchniczych glebach, zasobnych w składniki pokarmowe.


    Uprawa współrzędna - dobre i złe sąsiedztwo

    Szpinak dobrze uprawia się w sąsiedztwie fasoli karłowej oraz tycznej, ogórków, ziemniaków, kapusty, kalarepy, rzepy, marchwi, pasternaku, pora, rzodkiewki, rzodkwi, rabarbaru, selera i pomidora. Szpinak dobrze reaguje również na bliskość truskawki.

    Natomiast złym sąsiedztwem jest burak ćwikłowy i cebula.


    Siew

    Przed siewem należy odpowiednio przygotować glebę: przede wszystkim spulchnić i napowietrzyć, dzięki czemu uzyskamy równomierne wschody.

    Możemy go wysiewać w trzech terminach:

    -pierwszy termin dla szpinaku wiosennego - jak najwcześniej, gdy tylko warunki pogodowe na to pozwalają, najczęściej w końcu marca i na początku kwietnia na zbiór w końcu maja,
    -drugi termin dla szpinaku jesiennego - od początku sierpnia do drugiej jego dekady na zbiór jesienny we wrześniu i październiku. Termin ten jest najbardziej zalecany przy uprawie na produkt do mrożenia, gdyż szpinak jesienny jest najzdrowszy, zwykle nie strzela w pędy kwiatowe i nie grozi mu wymarznięcie.
    -trzeci termin dla szpinaku ozimego - w końcu sierpnia i na początku września na zbiór w kwietniu lub maju następnego roku. W tym przypadku powinniśmy wybierać odmiany wytrzymałe na mróz lub okrywać uprawę. Termin siewu należy tak dobrać, aby rośliny zdążyły wypuścić 3-4 liście przed mrozami. Szpinak ozimy jest gotowy do zbioru na 2-3 tygodnie przed wiosennym siewem.

    Najlepiej wysiewać go w rzędy co 15-20 cm na głębokość 2-3 cm. Odstęp pomiędzy roślinami powinien wynosić 5-8 cm. W przypadku posiania go zbyt gęsto należy go przerwać, zostawiając rośliny w odpowiedniej odległości. Im gęściej go wysiejemy, tym bardziej wzniesione będą jego rozety. Dzięki temu będą mniej narażone na brudzenie się ziemią. Gęsty wysiew uniemożliwia też rozwój chwastów. Jeśli nasiona nie były zabezpieczone zaprawą grzybobójczą, to przed wysiewem warto to zrobić. Chroni to wtedy roślinę przed chorobami grzybowymi występującymi w glebie np. zgorzel siewek.


    Nawożenie szpinaku

    Szpinak ma duże wymagania pokarmowe, gdyż w ciągu krótkiego czasu wytwarza dużo zielonej masy. Największe wymagania wykazuje względem azotu. Jednak musimy uważać, aby nie było tego składnika w glebie zbyt dużo, gdyż jest to warzywo, które posiada dosyć dużą skłonność do akumulowania w sobie szkodliwych azotanów. Z kolei azotany niekorzystne zwiększają zawartość kwasu szczawiowego. Zbyt wysoki jego poziom lub zbyt obfite nawożenie azotem pozwala wprawdzie uzyskać wysoki plon, jednak o obniżonej wartości odżywczej. Do uzupełnienia tego składnika w glebie poleca się użycie go w formie amonowej, np. siarczanu amonu. Będzie posiadał on wtedy znacznie mniej szkodliwych azotanów, jak i szczawianów.


    Zbiór i przechowywanie

    Szpinak zwykle gotowy jest do zbioru po upływie 6-8 tygodni. Dojrzałość zbiorczą zachowuje tylko przez kilka dni, dlatego bardzo ważne, aby zbiór rozpoczynać w odpowiednim momencie. Zbiera się rośliny dobrze wyrośnięte, gdy mają w pełni wykształcone 6 lub 7 liści, ale bezwzględnie zanim jeszcze ukażą się zaczątki pędów kwiatostanowych. Rośliny, które wytworzyły nawet początkowe stadium pędu kwiatostanowego, tracą swoje wartości odżywcze. Moment ten jest dosyć trudny do uchwycenia, zwłaszcza przy uprawie wiosennej. W miarę dorastania warzywo to wyrywa się z korzeniami lub wycina nożem przy szyjce korzeniowej na wysokości 2-3 cm nad powierzchnią gleby, tak, aby rozeta liściowa nie rozsypała się. Warto zauważyć, że korzeń jest częścią niejadalną, a więc warto go pozostawić w glebie. Rozłoży się wtedy i wzbogaci ją w składniki mineralne i próchnicze.

    Najlepiej zbierać szpinak rano, gdyż rośliny są wtedy jędrne i niezwiędnięte oraz podczas pogody bezdeszczowej. Należy unikać zbiorów w słońcu, ponieważ szybko wtedy więdnie. Warto pamiętać, że szpinak jest warzywem, które od razu po zbiorze powinno być schłodzone i przechowywane w lodówce lub zamrożone. Oddziaływanie na niego wysokiej temperatury powoduje bowiem przekształcanie azotanów w jeszcze bardziej szkodliwe azotyny. To dyskwalifikuje go wtedy jako produkt spożywczy. Dlatego do świeżego spożycia należy go przygotować jak najszybciej. Szpinak jest doskonałym warzywem do mrożenia, gdyż w tej postaci nie traci swoich właściwości odżywczych. Przed mrożeniem można go zblanszować lub zagotować. Inaczej jest w przypadku przechowywania szpinaku świeżego. W miarę przedłużania się jego przechowywania wartości odżywcze ulegają szybkiemu zmniejszeniu.

    Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”

    • Szybka wysyłka

      Dostawa produktów nawet na drugi dzień roboczy

    • Darmowa dostawa

      Dla wszystkich zamówień powyżej 1 500 zł, przy 1 paczce do 30kg i przedpłacie na konto

    • Kontakt z nami

      Zadzwoń: +48 695 989 864

    Produkty pokrewne

    Jarmuż Kadet 2G Standard Werbena

    Chwilowy brak towaru

    Jarmuż Kadet 2G Standard Werbena

    Przechowalnia

    4,89 zł

    Jarmuż Starbor F1 2,5T nas. Standard

    Jarmuż Starbor F1 2,5T nas. Standard

    Przechowalnia

    161,00 zł

    Szpinak Asta F1 500G Standard Plantico

    Chwilowy brak towaru

    Szpinak Asta F1 500G Standard Plantico

    Przechowalnia

    20,57 zł

    Szpinak Greta F1 12G Standard Plantico

    Szpinak Greta F1 12G Standard Plantico

    Przechowalnia

    1,99 zł

    Szpinak Matador 20G Standard Spójnia

    Szpinak Matador 20G Standard Spójnia

    Przechowalnia

    2,86 zł

    Szpinak Matador 30 20g Standard PNOS

    Chwilowy brak towaru

    Szpinak Matador 30 20g Standard PNOS

    Przechowalnia

    2,13 zł

    Szpinak Nowozelandzki 5G Standard Plantico

    Szpinak Nowozelandzki 5G Standard Plantico

    Przechowalnia

    1,73 zł

    Szpinak Olbrzym Zimowy 20G Standard PNOS

    Szpinak Olbrzym Zimowy 20G Standard PNOS

    Przechowalnia

    2,73 zł

    Szpinak Orbita F1 10G Standard Plantico

    Szpinak Orbita F1 10G Standard Plantico

    Przechowalnia

    2,50 zł

    Zapytaj o ten produkt

    Masz pytania odnośnie tego produktu? Skorzystaj z formularza kontaktowego.

    Przepisz kod z obrazka

    weryfikator

    Zamknij wyszukiwarkę

    {INPUT_SZUKAJ_OPIS}