Opis produktu
Pietruszka cukrowa to nasiona z firmy Vilmorin. Jest to pietruszka korzeniowa należąca do odmiany wczesnej, uprawianej na zbiór letni i jesienny (bardzo popularna wśród działkowców). Kora biała, miąższ jędrny. Idealna do bezpośredniego spożycia.
Zbiór: sierpień-październik
Zagęszczenie: 3-6 kg/ha
Wysiew: marzec-kwiecień, bezpośrednio do gruntu, głebokość siewu 2 cm, idealna temperatura kiełkowania to 2-3 stopni. Wysiew wczesną wiosną, można stosować siew ozimy /listopad, grudzień/. Uprawiać należy w drugim roku po oborniku. Lubi stanowisko słoneczne z glebą żyzną próchniczą, zatrzymującą wodę, jest wrażliwa na niedobór wody.
Przerywka: kwiecień-maj, rozstawa dla przerywki 4x30cm.
Właściwości:Korzeń pietruszki znany jest z właściwości moczopędnych. Związki czynne przyczyniają się bowiem do zwiększania się przesączania kłębuszkowego, powiększając tym samym objętość wydalanego moczu. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób ze skłonnościami do obrzęków oraz dla chorych z nadciśnieniem tętniczym. Natka pietruszki z kolei ma działanie antyseptyczne, co wspomaga hamowanie rozwoju patogennych bakterii np. w pęcherzu moczowym. Pietruszka zarówno korzeń, jak i natka jest bardzo cennym warzywem dla kobiet w trakcie menstruacji. Dobrze przyswajalne żelazo uzupełnia chwilowe niedobory wynikające z samego krwawienia. Ponadto, spożywanie pietruszki pozwala na szybkie pozbycie się obrzęków często pojawiających się właśnie w czasie miesiączki. Co istotniejsze – związki czynne w pietruszce mają działanie zmniejszające napięcie mięśni gładkich, co przynosi ulgę w bólu.
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”