Opis produktu
CyBor Amino Plus to nawóz z firmy Calfert. Dolistny nawóz zawierający ważne mikroelementy, takie jak bor w formie boretanoloaminy, cynk i mangan schelatowane przez EDTA, oraz molibden rozpuszczalny w wodzie. Nawóz zawiera również dodatek związku poprawiającego pobieranie składników pokarmowych przez liście i inne zielone części rośliny uprawnej. Nawóz należy stosować przede wszystkim w dwóch kluczowych dla roślin okresach: przed zakończeniem wegetacji, aby przygotować rośliny do spoczynku zimowego oraz na początku wegetacji, aby ułatwić jej prawidłowe rozpoczęcie aktywności fizjologicznej w danym sezonie. Dzięki zawartości cynku nawóz podnosi wytrzymałość roślin na niskie temperatury. Mangan sprzyja przemianom azotu oraz szybkiemu drewnieniu tkanek. Bor i molibden odgrywają szczególną rolę w okresie około kwitnienia oraz w czasie wzrostu i rozwoju zawiązków. Nawóz przeznaczony jest do pozakorzeniowej aplikacji w uprawach jagodowych, sadowniczych, warzywniczych i rolniczych.
Skład:Bor (B) rozpuszczalny w wodzie – 6,9%
Mangan (Mn) rozpuszczalny w wodzie i schelatowany przez EDTA – 0,77%
Molibden (Mo) rozpuszczalny w wodzie – 0,38%
Cynk (Zn) rozpuszczalny w wodzie i schelatowany przez EDTA – 3%
Dawki i zakres stosowania:Jabłoń, GruszaPierwsze 1-2 zabiegi należy wykonać po pojawieniu się pierwszych zielonych części, i powtórzyć po 7 dniach. Kolejne zabiegi należy wykonać przed i po kwitnieniu :
0,5-1,5 l/ha
Ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji : 1-3 l/ha
Wiśnia, Czereśnia, Śliwa :
Pierwszy zabieg wykonać w fazie białego pąka : 0,5-1,5 l/ha
Kolejne 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po kwitnieniu w czasie wzrostu zawiązków : 0,5-1,5 l/ha
Ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji : 1-3 l/ha
Truskawki Pierwsze 3-4 zabiegi co 7 dni wykonać po ruszeniu wegetacji do fazy białego pąka : 1-2 l/ha
Dla plantacji pozostawionych na kolejny sezon wegetacyjny ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców, a przed zakończeniem wegetacji : 1,5-3 l/ha
Malina letniaPierwszy zabieg wykonać po ruszeniu wegetacji we wczesnych fazach rozwojowych do początku kwitnienia : 0,5-1,5 l/ha
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji : 1-3 l/ha
Malina jesiennaPierwsze 2-3 zabiegi wykonać na początku wegetacji w czasie intensywnego wzrostu pędów jednorocznych : 0,5-1,5 l/ha
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem koszenia pędów : 1-3 l/ha
BorówkaPierwszy zabieg wykonać po ruszeniu wegetacji we wczesnych fazach rozwojowych do początku kwitnienia : 0,5-1,5 l/ha
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji : 0,5-1,5 l/ha
Zboża ozimePierwsze 2-3 zabiegi wykonać jesienią od fazy 3-6 liści : 0,25-1 l/ha
Kolejne 2-3 zabiegi wykonać wiosną w czasie krzewienia : 0,25-1 l/ha
ZiemniakiPierwsze 2-3 zabiegi wykonać od momentu zakrywania redlin przez roślinę : 0,5-1 l/ha
Kolejne zabiegi wykonać w czasie intensywnego przyrostu : 0,5-1 l/ha
Zboża jare Pierwszy zabieg wykonać w fazie intensywnego wzrostu liści oraz powtórzyć w czasie krzewienia : 0,25-1 l/ha
Kolejne zabiegi wykonać w fazie strzelania w źdźbło oraz powtórzyć w fazie liścia flagowego : 0,25-1 l/ha
Kukurydza Pierwszy zabieg w fazie 3-5 liści, kolejny w fazie 6-9 liści : 0,25-1 l/ha
RzepakPierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 3-5 liści, powtórzyć po 7 dniach : 0,5-1,5 l/ha
Kolejne 2-3 zabiegi wykonać wiosną po ruszeniu wegetacji do fazy zwartego pąka : 0,5-1,5 l/ha
RzepakPierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 3-5 liści, powtórzyć po 7 dniach : 0,5-1,5 l/ha
Kolejne 2-3 zabiegi wykonać wiosną po ruszeniu wegetacji do fazy zwartego pąka : 0,5-1,5 l/ha
Kapusta głowiasta, kapusta pekińska Pierwszy zabieg wykonać 14-21 dni po sadzeniu roślin, kolejne 2-3 w fazie intensywnego przyrostu masy zielonej : 1-2 l/ha
Marchewka, pietruszka, burakWykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy liściowej : 1-2 l/ha
Pomidor, papryka Pierwsze zabiegi wykonać 14 dni po sadzeniu rozsady, kolejne 2-3 przed i na początku kwitnienia. Wykonać 2-3 zabiegi w czasie wzrostu zawiązków owocowych : 1-2 l/ha
OgórekPierwsze zabiegi wykonać 14 dni po sadzeniu rozsady, kolejne 2-3 przed i na początku kwitnienia. Wykonać 2-3 zabiegi w czasie wzrostu zawiązków owocowych : 1-2 l/ha
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”