Opis produktu
Siarczan potasu K-leaf to nawóz z firmy Tessenderlo. Nawóz to źródło potasu i siarki do dokarmiania dolistnego w uprawach polowych i warzywnych.
Skład:tlenek potasu (K2O) 52%;
trójtlenek siarki (SO3) 46%
Stosowanie:Ziemniaki
Stosować 15-25kg/ha na sezon w 3-5 zabiegach po 4-8 kg/ha. Pierwszy zabieg wkrótce po zawiązaniu bulw w dawce 4-6 kg, min.100-150l wody. Drugi po 7-14 dniach w dawce 5-6 kg, min 150l wody. Trzeci i czwarty po kolejnych 7-14 dniach w dawce 6-8 kg, min. 200l wody. Ziemniaki skrobiowe: dodatkowy zabieg – ok. 7 tygodni po zawiązaniu bulw w dawce 7-8 kg, min 200l wody.
Kukurydza
Dwukrotnie: pierwszy raz w fazie 4-6 liści. Dawka 5-6 kg/ha w 100 l cieczy roboczej. Drugi raz po ok. 2 tygodniach. Dawka: podobna lub nieco wyższa – 6-8 kg/ha.
Pszenica, Jęczmień
Dwukrotnie: w fazie krzewienia oraz w fazie liścia flagowego. Dawka 5-6 kg/ha
Rzepak ozimy
Stosować 15-20kg/ha na sezon w 3 dawkach. Ostatni jesienny zabieg dolistny: 2-4 kg/ha w 100l wody. Po wiosennym wznowieniu wegetacji w dawce 5-6 kg/ha w 150l wody oraz w fazie zielonego pąka w dawce 8-12kg/ha w 250l wody
Burak cukrowy
Stosować w ilościach 20kg/ha na sezon w dwóch zabiegach. W fazie 4-6 liści w dawce 7-10 kg/ha w 150-200l wody. Po ok. dwóch tygodniach w dawce 10-13kg/ha w 200-220l wody.
Warzywa cebulowe
Dwa-trzy opryski (dla najlepszych upraw cztery), od fazy grubienia cebul. Dawka:4-6kg/ha co 7-14 dni. Zaleca się stosowanie adiuwantów.
Pomidory gruntowe
W czasie wiązania owoców dwukrotny oprysk po 5-6kg/ha, kolejne dwa-trzy opryski w tej samej dawce.
Papryka
Trzy-cztery razy. Dawka: 4 kg/ha do 6-8kg/ha w miarę wzrostu liczby owoców
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”