Zapytaj o ten produkt
Masz pytania odnośnie tego produktu? Skorzystaj z formularza kontaktowego.
Dostawa produktów nawet na drugi dzień roboczy
Dla wszystkich zamówień powyżej 1 500 zł, przy 1 paczce do 30kg i przedpłacie na konto
Zadzwoń: +48 695 989 864
Koszt wysyłki: od 15,00 zł
Wuxal Aminocal to nawóz z firmy Nufarm. Wuxal Aminocal to specjalistyczny nawóz wapniowy, przeznaczony do późnego zapobiegania gorzkiej plamistości podskórnej, poprawienia wybarwienia i właściwości przechowalniczych owoców. Nie zawiera azotu mineralnego, dzięki czemu nie stymuluje wzrostu wegetatywnego w końcowej fazie rozwoju i korzystnie wpływa na wybarwienie się owoców. Wuxal Aminocal zawiera mangan i cynk oraz naturalne dodatki polipeptydowe i dodatki aminokwasów. Dodatki polipeptydowe zawarte w nawozie Wuxal Aminocal obniżają napięcie powierzchniowe i zwiększają przyczepność nawozu do liści i owoców. Są powoli absorbowane przez roślinę i wspomagają jej metabolizm. Wartość pH nawozu wynosi ok. 4,0, co ułatwia pobieranie wapnia przez skórkę starszych owoców. Cynk i mangan tworzą, podobnie jak w naturze, związki białkowe z polipeptydami, ułatwiając absorpcję wapnia oraz wspomagając wybarwienie się owoców. Zalecany w towarowej produkcji sadowniczej i warzywniczej oraz w uprawach ekologicznych.
Skład:
%w W g/l
15 CaO Wapń 202
0,5 Mn Mangan 6,7
0,5 Zn Cynk 6,7
5.0 Aminokwasy 68
Dawki i zakres stosowania:
- Jabłoń: zabiegi wykonywać od początku sierpnia do około 3-5 tygodni przed zbiorem, w odstępach co najmniej 8-dniowych. Liczba zabiegów od 2 do 4, zależna jest od podatności odmiany na gorzką plamistość podskórną oraz ryzyka wystąpienia tej choroby w danym sezonie - wielkość i ilość owoców, przebieg pogody. Ostatni zabieg wykonać bezpośrednio 3-4 dni przed zbiorem - dawka: 3-5 l/ha.
Do wcześniejszych oprysków, od kwitnienia do końca lipca zalecane jest stosowanie preparatu Wuxal Calcium.
- Wiśnia, Czereśnia, Śliwa: 2-3 zabiegi w 14 dniowych odstępach, min, 600 l wody. Zabiegi zacząć w okresie zawiązywania owoców - dawka: 3-5 l/ha.
- Truskawka: 2-3 zabiegi, min, 600 l wody. Zabiegi wykonywać w okresie zawiązywania owoców - dawka: 3-5 l/ha.
- Pomidor, Papryka, Ogórek: Uprawy polowe: 2-3 zabiegi w 7-10 dniowych odstępach. Zabiegi wykonywać w okresie zawiązywania owoców w celu zapobiegania suchej zgniliźnie wierzchołkowej - dawka: 4-5 l/ha. Pod osłonami stosować stężenie cieczy roboczej: 0,3-0,5%.
- Uprawy kapustne: 2-3 zabiegi w 7-10 dniowych odstępach, od początku zawiązywania główek, w celu zapobiegania wewnetrznym nekrozom i brunatnieniu brzegów
liści - dawka: 4-5 l/ha.
- Sałata, Cykoria: 2-3 zabiegi, od 2 tygodnia po posadzeniu w celu zapobiegania brunatnieniu brzegów liści - dawka: 4-5 l/ha.
- Uprawy pozostałe polowe: 2-3 zabiegi w sezonie wegetacyjnym - dawka: 3-5 l/ha.
Środki ochrony roślin przeznaczone dla użytkowników profesjonalnych mogą być zbywane osobom pełnoletnim, które ukończyły odpowiednie szkolenie określone w art. 28 Ustawy o środkach ochrony roślin. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie”
Dostawa produktów nawet na drugi dzień roboczy
Dla wszystkich zamówień powyżej 1 500 zł, przy 1 paczce do 30kg i przedpłacie na konto
Zadzwoń: +48 695 989 864
Masz pytania odnośnie tego produktu? Skorzystaj z formularza kontaktowego.