Passiflora edulis pochodzi z terenów o klimacie tropikalnym. Jest to roślina pnąca, której pędy mogą osiągać około 10 metrów. Najcenniejszym walorem dekoracyjnym męczennicy jadalnej są duże (7-8 cm średnicy) kwiaty. Składają się one z 10 białych lub biało-zielonych płatków, otaczających pierścień purpurowo-białych nitek pręcikowychi. Po długim i gorącym lecie męczennica jadalna zawiązuje żółte bądź purpurowe owoce. Są potocznie nazywane marakują lub granadillą, mają jajowaty kształt i osiągają długość 5 cm. Passiflora lubi ciepło, i potrzebuje dużo miejsca na system korzeniowy. W lato warto wystawić roślinę na zewnątrz na stanowisko średnio słoneczne.
Jak wyhodować marakuję: 1. Nasiona moczymy w wodzie przez 48 godzin. 2. Umieszczamy do pojemników z ziemią ogrodową lub włóknem kokosowym. 3. Pojemniki należy przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. 4. Gdy nasiona wypuszczą listek, należy przesadzić do większych doniczek.
|