Szpinak
SZPINAK
Oferujemy wyselekcjonowane nasiona szpinaku do własnego wysiewu w celach prywatnych lub sprzedażowych. Różne odmiany pozwolą dopasować typ do własnych potrzeb, a także konkretnych warunków uprawy. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą i wybrania zarówno odpowiednią odmianę, jak i ilość nasion do wysiewu.
Odmiany szpinaku do własnego wysiewu
W zależności od wybranej odmiany szpinak można zbierać wczesną wiosną lub jesienią. Niektóre z nich świetnie sprawdzają się do zbioru w obu terminach. Szpinak Matador jest idealnym tego przykładem, dlatego że pierwsze liście można już spożywać w kwietniu. Na terenach gdzie mrozy nie są zbyt wysokie, ta odmiana jest jedną z najpopularniejszych. Szpinak nowozelandzki jest mniej odporny na mrozy, dlatego jego uprawę należy prowadzić tylko w okresie wiosny i lata.
Jeśli warunki klimatyczne obfitują w niskie temperatury, wysoką wilgotność oraz opady dobrą odmianą szpinaku do uprawy będzie wersja olbrzymia zimowa. Z racji tego, że szpinak można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej, występuje także odmiana idealna do mrożenia i jest nią Rembrandt.
Uprawa szpinaku – na co zwrócić uwagę?
O ile szpinak można uprawiać przez większość miesięcy w roku, tak należy pamiętać o tym, że jest on rośliną, która preferuje wilgotne i chłodniejsze podłoże. w Ten sposób można uzyskać soczyście zielone liście bogate w składniki odżywcze. Wysiew szpinaku można rozpoczynać już w połowie marca. Kiełkowanie rozpoczyna się w temperaturze nieco ponad 0 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura do wzrostu szpinaku to ok. 15-18 stopni Celsjusza.
W zależności od celu, w jakim się wysiewa szpinak, jego zagęszczenie będzie inne. W przypadku uprawy warzywa do celów sprzedażowych najlepszym rozwiązaniem będzie gęste sadzenie. Liście wtedy nie są narażone na brudzenie się ziemią, a także można je znacznie łatwiej zbierać maszynowo. W uprawie szpinaku należy pamiętać przede wszystkim o regularnym nawadnianiu.
Dlaczego warto uprawiać szpinak?
Szpinak oprócz tego, że jest bardzo smaczny i można z niego przygotować wiele dań, to posiada jeszcze cenne składniki odżywcze. Cieszy się dużą zawartością witaminy A, C oraz żelaza i kwasu foliowego. Często spożywany jest przez osoby zmagające się z anemią lub kobiety w ciąży. Można go jeść na surowo np. w sałatkach lub na kanapkach, a także po obróbce termicznej. Dostępność szpinaku na rynku przez cały rok sprzyja temu, aby wzbogacać swoją dietę o cenny składnik.
Prowadząc sklep ogrodowy, polecamy zarówno nasiona holenderskie szpinaku, jak i polskie nasiona z lokalnych rynków.
z 1
z 1